Haatberichten op je scherm: hoe ga je ermee om?

Tool

Al meegemaakt? Je ontvangt een bericht over “allochtonen”. In enkele krachtige zinnen krijg je de boodschap dat zij de bron van alle kwaad zijn. “Echt waar,” verzekert de afzender! Je wordt gevraagd het bericht naar zoveel mogelijk mensen door te sturen of te "liken". Want iedereen moet dit weten!

Van wat beweerd wordt in het bericht klopt zelden iets. Het bericht verder verspreiden lost ook geen enkel probleem op en zet enkel mensen op tegen een groep "anderen" op basis van weinig of niets.

Cyberhate, haat op internet is geen uitzondering meer. Sociale netwerken, e-mails, websites, blogs, fora… worden steeds vaker gebruikt om haatboodschappen te verspreiden. De verleiding is groot om ze gewoon te negeren of te verwijderen. Als we dit doen, verspreiden racistische boodschappen en negatieve beeldvorming over allochtonen, asielzoekers, moslims… zich echter steeds verder.

Negatieve beeldvorming is zeer hardnekkig. Het vraagt veel moeite om negatieve ideeën, die soms in één zin tot leven komen, te keren. Net daarom is de impact van haatberichten niet te onderschatten. Ze verdienen een antwoord.

ORBIT startte een blog over hoe je haatberichten aanpakt. Je vindt er meer uitleg over de aard van haatberichten, een beschrijving van het wettelijke kader en enkele oefeningen om je in het omgaan met haatberichten te versterken. Je kan er ook haatberichten melden. ORBIT helpt je in alle discretie verder!