Winnaars vlogwedstrijd Weetewa: Negeer online haters is de tip van jonge vloggers

Nieuws

“Weetewa? Mensen die je online haatberichten sturen moet je gewoon negeren.”

50 jongeren namen deel aan de Weetewa vlogwedstrijd en werden door initiatiefnemers Jongerengids, Mediaraven, Mediawijs, YouTube en MNM uitgedaagd om een creatieve vlog te maken over online haat. Minister van Jeugd & Media Sven Gatz maakte op 12 april live op MNM de winnaar bekend. Timon Verbeeck (14), op Youtube beter bekend als ZOOM, overtuigde de jury met zijn zelfgemaakte kortfilm ‘Dislike’. Timon kroont zichzelf meteen tot de jongste winnaar in de Weetewa-geschiedenis.

Wees jezelf. Negeer de haters. Geef elkaar wat meer complimenten. De vloggers die het Weetewa-podium haalden – ZOOM, Lauren Rogiers & Laura Govaerts – zijn het roerend met elkaar eens. Haat bestrijden doe je met zelfkennis & een focus op het positieve. De vele tips die jongeren elkaar geven zijn meteen de meest waardevolle erfenis van de Weetewa wedstrijd 2017 die zich dit jaar op online haat focust. Want jongeren worden online vaker met haatspraak geconfronteerd dan je denkt. Tips voor en door jongeren zijn dan net heel waardevol.

Winnaar 2017: 14-jarige ZOOM

ZOOMproducties is de winnaar van Weetewa 2017. Timon maakte een kortfilm over Tybault. In deze fictie krijgt het hoofdpersonage te maken met haatcommentaren zoals “loserrrr” en "OMG wie is die cel". In het echte leven lijkt de 14-jarige winnaar niet zo veel last te hebben van internet trolls. Timon begon vijf maand terug met zijn Youtube-kanaal, met ondertussen al 174 abonnees. De Weetewa-trofee was voor hem een complete verrassing. 

Timon won het nipt van Lauren Rogiers (22) die zichzelf als volgt voorstelt “Ik gooi graag met confetti, blaadjes in de herfst en met mezelf op een trampoline.” Lauren leefde zich in haar inzending vooral technisch volledig uit. Ze ging aan de slag met green keys, zichzelf twee keer in beeld laten opduiken en een speciale nieuwsuitzending in het decor van het VRT Nieuws. Ze maakte ook een making of van haar filmpje, waar ze haar kijkers toont hoe ze zo’n filmpje in elkaar steekt. “Mijn broer komt zo thuis en ik vind het eigenlijk wel gênant om zo in de camera tegen mezelf te staan praten.”

Laura Govaerts is de bekendste Youtube creator op het podium. Meer dan 700 mensen abonneerden zich al op haar kanaal waar ze met veel humor en zelfrelativering over haar leven vlogt. Laura verwerft met stille tred naam en faam en vlogt ondertussen ook al voor HUMO. Haar beste tip: don't get bitter, get better. Focus dus niet op het slechte, maar wordt gewoon beter in wat je doet.

Vlogwedstrijd Weetewa

De Weetewa vlogwedstrijd daagt jaarlijks jongeren van 13 tot 30 jaar uit om met een bepaald thema aan de slag te gaan. Dit jaar stond ‘online haat’ in de kijker. De Jongeren werden uitgedaagd om een creatief YouTube filmpje of vlog te maken. Over hun persoonlijke ervaringen met negatieve berichten op hun eigen video’s of over de problematiek van online haatreacties tegenover bepaalde groepen in de samenleving zoals mensen op de vlucht, transgender mensen, de moslimgemeenschap, ...  Alle inzendingen zijn te bekijken op het YouTube-kanaal Weetewa.