No Hate Vlaanderen succesvol gelanceerd!

Nieuws

"Wij tolereren geen haatboodschappen! Niet in het echte leven én niet in de online wereld!"
Dat was de centrale boodschap op 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.

Vlaams minister van jeugd, cultuur en media Sven Gatz lanceerde op 10 december 2016 'No Hate Vlaanderen', een grote campagne tegen online en offline haatspraak. Meer dan 75 organisaties bundelen hun krachten om haatspraak aan te pakken.
De lancering kreeg heel wat persaandacht.

Twee meldingen van haatspraak per dag 

Het internet en sociale media openen een bijna eindeloze wereld aan mogelijkheden en positieve contacten. Maar de deur staat ook wagenwijd open voor beledigingen, haat en frustratie. Dat blijkt jaar na jaar uit de cijfers van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, Unia. In 2015 ontving Unia 654 meldingen over haatspraak (2 per dag!). 37% daarvan op sociale media als Facebook en Twitter (37%). Verder waren er ook klachten over kettingmails (34%) en commentaren op discussiefora van kranten (10%).

Durven reageren is de boodschap

No Hate Vlaanderen wil mensen bewustmaken dat haatspraak niet kan. Het is vooral belangrijk dat mensen tonen dat ze niet akkoord zijn met haatboodschappen! "Wij durven reageren! En jij?" is de boodschap van het promofilmpje, gemaakt door studenten van Vives hogeschool.

De verschillende partners engageren zich om te tonen welk soort boodschappen wél mogelijk en wenselijk zijn. Ze willen mensen aanmoedigen om ook na te denken over welke boodschappen best offline gehaald worden. In sommige gevallen is het weghalen noodzakelijk om meer plaats te creëren voor feiten en positieve boodschappen.

"Het effect van haatboodschappen kan diep snijden. Voor mensen individueel, maar ook voor de hele maatschappij. We mogen dit niet aanvaarden."
(Sven Gatz, Vlaams minister van jeugd, cultuur en media)

Symbolische plek

De lancering vond plaats in Kazerne Dossin, een symbolische plek. Tijdens WO II werden Belgische joden en zigeuners verzameld voor ze naar de concentratiekampen werden gebracht. Vandaag is het een museum over mensenrechten en de mechanismen die ooit tot een genocide hebben geleid.

Meer dan 75 organisaties

Meer dan 75 organisaties steunen No Hate Vlaanderen. Onder hen jeugdbewegingen, mensenrechtenorganisaties, (koepels van) scholen en sportverenigingen. De volledige lijst vind je hier.

Organisaties kunnen nog steeds onderschrijven.

Persaandacht

De lancering kreeg heel wat aandacht op tv, radio en in de geschreven pers.