Wees zelf niet haatdragend

Artikel

Zorg ervoor dat je zelf geen online haatboodschappen richt naar een ander deelt. Dat kan openbaar of privé. Het oprichten van haatpagina's of haatwebsites, haatmails versturen, mensen online uitsluiten wordt gezien als een vorm van online haatspraak.

Denk na voor je het woord 'haat' gebruikt. 

Waarom online haatspraak? 

Meningen verspreiden is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Bovendien durven we online meer zeggen wat we denken of voelen dan offline.  

Online haatspraak heeft een aantal specifieke kenmerken zoals

  • de vormen van uitdrukking: het internet laat heel wat soorten media en boodschappen toe, waaronder beelden en video, die vaak nog meer kunnen beïnvloeden dan woorden,
  • de schaal van het internet: in theorie heeft een boodschap op internet een oneindige mogelijkheid van bereik en herhaling, waardoor de potentiële impact erg groot is,
  • de anonimiteit en het gebrek aan controle: het is niet alleen heel moeilijk om het internet te monitoren, het wordt ook zelden gedaan.  Samen met de mogelijkheid om boodschappen op het eerste zicht anoniem te verspreiden, leidt dit tot veronderstelde of effectieve straffeloosheid.

 

Dit artikel is gebaseerd op de gids Stop Hate van MediaDiversity Institute. 
Website - http://stoppinghate.getthetrollsout.org

Auteurs: Paul Iganski en Abe Sweiry