Tools & Tips

Artikel

Hoorde je haatspraak? Las je haatspraak? Zag je haatspraak?
Wij zeggen alvast neen tegen haat, en jij?
Zou je reageren? Wil je reageren? Durf je reageren?
Onze tips en tools helpen jou op weg!

Tips

Tools van organisaties

 • Gender in de blender
  Deze educatieve map wil jongeren informeren en sensibiliseren over 'genderdiversiteit' en 'transgender'.
 • Haatberichten op je scherm
  ORBIT startte een blog over hoe je haatberichten aanpakt. Je vindt er meer uitleg over de aard van haatberichten, een beschrijving van het wettelijke kader en enkele oefeningen om je in het omgaan met haatberichten te versterken. Je kunt haatberichten ook melden bij ORBIT via haatberichten@orbitvzw.be.
 • Niet Normaal
  Met Niet Normaal willen IN-Gent en Stad Gent seksuele diversiteit bespreekbaar maken op basis van een kwalitatief onderzoek bij Gentse jongeren. De gespreksmethodiek bestaat uit een boekje met tekeningen en bijhorende filmpjes op een website.  Niet normaal werd ontwikkeld door Mediaraven met steun van de Vlaamse Overheid.
 • No Hate Toolbox 
  De No Hate Toolbox bevat 8 werkvormen die jongeren ‘tools’ geven om te reageren op online haatspraak en werd ontwikkeld door Jong & Van Zin samen met Tumult, Mediaraven en GroepIntro, met de steun van de Vlaamse Overheid en Jongerenpact 2020.
 • #SoWhat?! - De Campagne
  Word ambassadeur van Wel Jong Niet Hetero! Upload je mooiste selfie/foto en duid aan op wie/wat je valt of gebruik de app. 
 • #SoWhat?! The Gayme 
  "Hé, ik ben homo" of "Ik voel me een jongen in een meisjeslichaam." Uitspraken als deze lokken vaak ongepaste reacties uit. Net daarom zwijgt men er soms liever over. En dat is echt not done.  Daarom sloegen Wel Jong Niet Hetero en De Aanstokerij de handen in elkaar. Het resultaat? Het #SoWhat?! The Gayme, een spel dat deze onderwerpen wél bespreekbaar maakt. Zoals het zou moeten zijn.
 • Vies Wijf
  Omdat niemand haatberichten moet pikken, startte Klasse de online campagne 'Vies Wijf'. De redactie kopieerde kwetsende reacties van het internet en laat in een filmpje zien hoe diezelfde woorden in het echt klinken. 
 • Wat is gay?
  Op Wat is gay? beantwoordt Wel Jong Niet Hetero, de holebi- en transgenderjongerenorganisatie, 21 vragen over holebi zijn voor urban jongeren.  
 • Weetewa
  Weetewa is een wedstrijd voor vloggers tot 24 jaar.  De wedstrijd wordt georganiseerd door Sensoa, Mediaraven, RoSa met de steun van MnM, Mediawijs en de Vlaamse Overheid. Er is ook een educatief pakket aan gekoppeld. 
 • Wereldspelers
  Sinds 2015 komen meer jonge vluchtelingen in Vlaanderen aan.  Sommige met hun ouders of familie, anderen helemaal alleen.  Met Wereldspelers gaat de Vlaamse jeugdsector op zoek naar hoe ze voor hen iets kunnen betekenen.