Gezocht: jongeren tegen online racisme

Artikel

7 februari was het Safer internet day, de jaarlijkse dag voor een beter internet. De dag staat ook voor een internet met minder racisme. Er is de laatste jaren veel minder terughoudendheid om racistische uitspraken te doen. Op Facebook, Twitter, Youtube gaat het er soms heftig aan toe. Racisme lijkt vrij zijn gang te mogen gaan, van tegenspraak is vaak amper sprake, Samen met jou kunnen we daar verandering in brengen.

ORBIT zoekt 5 jongeren tussen 18 en 30 jaar die in dialoog willen gaan met mensen – hierna benoemd als ‘afzenders’ – die racistische berichten delen of posten op sociale media. We kiezen voor dialoog omdat louter tegenspraak, afkeuring of beschuldigingen zelden mensen van gedrag doen veranderen. Een effectieve aanpak van online racisme houdt rekening met de specifieke redenen die iemand heeft om iets racistisch te posten. Een open dialoog is een goed startpunt om deze redenen op het spoor te komen. Pas wanneer je ze kent, weet je genoeg om iemand zinvol van antwoord te dienen.

Wil je impactvol met online racisme omgaan? Dan is deze oproep voor jou.

Wat willen we bereiken?

Door in dialoog te gaan met afzenders, willen we de verspreiding van online racistische berichten verminderen

Wat wordt er van je verwacht? 

  • Tussen 1 maart en 1 september 2017 meld je problematische sociale mediaberichten over moslims, joden, asielzoekers, vluchtelingen, Roma, mensen met een migratiegeschiedenis… bij ORBIT via volgend formulier.
  • Met een bondgenotenstrategie ga je het gesprek aan met minimum 3 afzenders. Je houdt ORBIT op de hoogte van hoe dit gesprek gelopen is.

Wat krijg je?

  • Je krijgt 2 filmbonnen voor films over één van volgende thema’s: racisme, migratie, culturele diversiteit, interreligieuze ontmoeting.
  • Je krijgt een korte basisvorming: hoe herken je subtiele racistische berichten? Wat kun je doen wanneer je zo’n bericht op sociale media ziet? Hoe kun je via een bondgenotenstrategie inspelen op de verzendredenen van je gesprekspartner?
  • Wanneer je beslist hebt om in dialoog te gaan met een specifieke afzender, geeft ORBIT je advies op maat, zowel voor je eerste antwoord als bij elke nieuwe reactie van de afzender.

Je kandidaat stellen

Stuur een e-mail naar haatberichten@orbitvzw.be, met volgende info:

  • Voornaam, naam en leeftijd
  • Een racistisch bericht dat je recent op sociale media (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Pinterest…) zag. Als je over een screenshot van het bericht beschikt, kun je ze in bijlage toevoegen.

Meer informatie: Thomas Peeters | 02 502 11 28 | thomas@orbitvzw.be