Wat kan jij doen tegen online haat?

5 tips tegen online haat

Artikel

Wie op sociale media zit, kent het fenomeen: “Vuile homo”, “Alle Vlaams-nationalisten  zijn racisten”, iemand die onder een artikel over zwarten reageert met “Hoehaha”. Het zijn boodschappen die bij velen de neus doen krullen, maar toch scrollen we meestal rustig verder.

Naar aanloop van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens op 10 december 2017, roept No Hate Vlaanderen op om haatspraak op het internet niet zomaar te laten passeren. Een reactie vormgeven tegen haatspraak is niet gemakkelijk. Daarom maakte No Hate Vlaanderen 5 video's met 5 tips over hoe je zelf kan reageren op haatspraak. Om met zijn allen een vuist te maken tegen haatspraak!

“The opposite of love is not hate. It is indifference”
Elie Wiesel

 1. Begin met een vraag
  Soms is de haatboodschap niet datgene wat mensen willen zeggen. Ze zijn eenzaam, hebben frustraties en zoeken daarom hulp of aandacht. Misschien zit er achter de haat wel een reden. Durf het gesprek aan te gaan! Begin dus jouw reactie met een vraag

 2. Jouw reactie helpt

  Het doet als slachtoffer deugd om te weten dat er mensen achter je staan. Maak dus mee het verschil en reageer. Door te reageren halveer je de machteloosheid van een slachtoffer.

 3. Zorg voor jezelf
  Reageren is vaak nodig. Maar soms mag je - uit zelfverdediging - ook boodschappen negeren. Niet elke haatopmerking heeft jouw stem nodig. Durf dus te negeren. Of ga op zoek naar voorbeelden van hoe anderen ermee omgaan. Kopieer hun humor of “stomme opmerkingen”. Maar bovenal: doe waar jij je goed bij voelt en zorg voor jezelf!

 4. Blijf constructief
  Soms maakt een haatboodschap jou kwaad, of triest. En zou je wel willen roepen of vloeken. Dat helpt echter niemand vooruit. Dus adem enkele keren diep in (en uit!) en denk na hoe je iets kan bijdragen

 5. Te erg? Meld het!

  Is het echt te grof voor woorden? Haal het dan weg. Mensen zouden op termijn geloven dat het echt waar is. Want niemand spreekt het tegen. Ze denken misschien: dat is toch te gek? Dat verdient toch geen antwoord?
  Daarom: durf verwijderen of blokkeren. Zeker op je eigen muur of pagina. Of rapporteer bij sociale media. Als zij er niets van weten, kunnen ze er niets aan doen.

Lees meer over